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Dear Ms. Carter: 
 
 I am writing in response to your recent request for an opinion on the outside practice of 
law.  You indicated that a full-time staff attorney with the Center for Arkansas Legal Services 
(CALS) has requested approval to work part-time for the Arkansas Access & Visitation 
Mediation Program (AAVMP), a program established by the Arkansas Alternative Dispute 
Resolution Commission.  The staff attorney is primarily interested in mediating family law cases, 
and she has assured you that she would only engage in mediations held outside of regular office 
hours and away from your program’s offices.  The mediations undertaken by the attorney would 
be those referred to her by Arkansas courts, or cases in which she is hired by attorneys or private 
parties through the AAVMP program.  She would be paid at a fixed rate per hour up to a 
maximum of 10 hours per mediation.   
 
 The Legal Services Corporation’s (LSC) regulation on the outside practice of law 
provides that “no attorney shall engage in any outside practice of law if the director of the 
recipient has determined that such practice is inconsistent with the attorney’s full time 
responsibilities.”  45 C.F.R. ' 1604.3.  “Attorney” is defined in this regulation as “a person who 
is employed full time in legal assistance activities supported in major party by the Corporation, 
and who is authorized to practice law in the jurisdiction where assistance is rendered.”  45 C.F.R. 
' 1604.2(a).  “Outside practice of law” is defined as “the provision of legal assistance to a client 
who is not entitled to receive legal assistance from the employer of the attorney rendering 
assistance, but does not include, among other activities, teaching, consulting, or performing 
evaluation.”  45 C.F.R. ' 1604.2(b).   
 

The determination of whether an activity constitutes the “outside practice of law” is fact-
specific and must be made on a case-by-case basis.  (See LSC Op. Ltr., 6/18/99, appended hereto 
as Attachment 1.)  In making such determinations, LSC considers multiple factors including, but 
not limited to:  the definition of the “practice of law” in the relevant jurisdiction; whether a non-
lawyer could perform the work in question; whether the attorney, in performing the given 
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activity, is holding herself out as a lawyer or by another title; how the attorney is paid (e.g. at an 
hourly attorney’s rate or by a flat fee per service); and whether that attorney is working directly 
with clients or whether she is hired by a firm or company.  Id. 
 
 Among the factors used to assess whether a given activity amounts to the “outside 
practice of law,” the definition of “practice of law” in a given jurisdiction is perhaps the most 
important.  The State of Arkansas defines the “practice of law” as follows: 
 

. . . any service rendered, regardless of whether compensation is received 
therefore, involving legal knowledge or legal advice.  It shall include 
representation, provision of counsel, advocacy, whether in or out of court, 
rendered with respect to the rights, duties, regulations, liabilities, or business 
relations of one requiring the legal services.  It shall encompass all public and 
private positions in which the attorney may be called upon to examine the law or 
pass upon the legal effect of any act, document or law.  Inactive attorneys may 
not, at any time, or in any manner, hold themselves out as lawyers to the general 
public.  Nonetheless, it shall not be considered the practice of law for attorneys to 
represent themselves or family members to the third degree of consanguinity.  
ARK. CODE ANN., ARK. ST. CLE REGS, RULE 2.02(2) (2002).   

 
 Although the definition of the “practice of law” in Arkansas does not specifically include 
mediation or alternative dispute resolution services, it is necessary to review the specific job 
duties performed in the AAVMP program to ascertain whether work done in this context would 
amount to the “practice of law” as defined by the State of Arkansas.  
 

In submitting your request for an opinion, you provided supplemental materials about the 
AAVMP program.  These materials include a pamphlet from the AAVMP program providing 
information to participants about the purpose of mediation, the role of the mediator, how the 
mediation program works, etc., as well as the Arkansas Alternative Dispute Resolution 
Commission’s Guidelines for Mediator Skills and Qualifications.  In discussing the role of the 
mediator, the pamphlet does not list any activities that fall within the range of services 
encompassed in the State of Arkansas’ definition of the “practice of law.”  In quoting the 
Academy of Family Mediators – Standards of Practice for Family and Divorce Mediation, for 
example, the pamphlet notes that “[m]ediation is a family-centered conflict resolution process in 
which an impartial third party assists participants to negotiate a consensual and informed 
settlement.  . . . The role of the mediator includes reducing the obstacles to communication, 
maximizing the exploration of alternatives, and addressing the needs of those it is agreed are 
involved or affected.”  The pamphlet goes on to state that in the context of custody cases, “[t]he 
mediator is a trained professional who facilitates a difficult, confidential discussion between the 
parents, helping the parents listen to one another and be open with one another.”  It also lists the 
following roles of the mediator in the mediation process:  facilitate a discussion; focus on the 
future; and to be a neutral party.  Based on these materials, the relevant mediation program does 
not contemplate mediators engaging in traditional lawyer functions within the context of 
mediations.  In particular, the program materials do not envision mediators rendering services 
that specifically involve legal knowledge or legal advice, that amount to representation, 
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provision of counsel or advocacy rendered with respect to the rights, duties, regulations, 
liabilities or business relations of the participants in the mediation process, or that require the 
mediator to examine the law or pass upon the legal effect of any act, document or law. 
 
 The conclusion that the work of mediators in the AAVMP program is not intended to 
involve the “practice of law” is supported by the Arkansas Alternative Dispute Resolution 
Commission’s Guidelines for Mediator Skills and Qualifications.  This document enumerates 
three guidelines dealing with mediator skills and qualifications.  The first is a general guideline 
to advise the public on what it should expect of a mediator in terms of basic skills necessary for 
competent performance as a neutral mediator.1  The second guideline sets out the requirements 
that must be met before a mediator can be placed on the roster of mediators maintained by the 
Arkansas Alternative Dispute Resolution Commission.2   The third guideline is a set of standards 
that may be used by courts in establishing court-annexed mediation systems or selecting court-
referred mediators, and it includes standards for family mediations among others.3  None of the 
three guidelines requires that a mediator be an attorney, which indicates that the program does 
not contemplate mediators engaging in the “practice of law.”4

 
 At its core, the definition of “outside practice of law” contained in LSC’s regulations is 
the provision of legal assistance to a client, except for teaching, consulting or performing an 

 
1 This guideline advises the public of the Commission’s opinion that a competent, neutral mediator should possess 
the following skills and attributes:  good moral character; ability to listen actively; ability to understand and analyze 
complex factual materials; ability to use clear, concise language; ability to recognize and respect gender, ethnic, and 
cultural differences of disputants; ability to analyze problems, identify and separate the issues involved, and frame 
these issues for resolution or decision making; ability to screen out non-mediable issues; ability to suggest creative 
options for resolution of mediable issues; ability to discuss with the parties the process that will be used to resolve 
the dispute if no agreement is reached; ability to reduce the agreement of the parties to writing; persistence; 
patience; ability to maintain control of a diverse group of disputants; and adherence to the Arkansas Alternative 
Dispute Resolution Commission’s Requirements for the Conduct of Mediation and Mediators.   
 
2 In addition to stating the procedural steps that a mediator must take in order to become listed on the roster (e.g. 
filing an application for inclusion on the Commission’s roster along with the payment of an administrative handling 
fee), this guideline also enumerates the following substantive qualifications that a candidate must possess:  the 
mediator must have a bachelor’s degree from an accredited college or university; must submit evidence of 
successful completion of at least 40 hours of training in basic mediation skills offered by a training program 
approved by the Commission; must submit evidence of observation, co-mediation or mediation of at least two 
complete mediations; be of good moral character; and accept and follow the Arkansas Alternative Dispute 
Resolution Commission’s Requirements for the Conduct of Mediation and Mediators.   
 
3 The guidelines for Family Mediators include the following requirements:  the mediator must have completed a 
minimum of 40 hours in a family mediation training program approved by the Commission or have completed 40 
hours of basic mediation training with an additional 20 hours of family mediation training in a program devoted 
entirely to family or parenting mediation and which is approved by the Commission; have a bachelor’s level degree 
with at least two years work experience in family and marriage issues or have a master’s degree or higher in social 
work, mental health, behavioral social science, or communications, or be an attorney; have observed, mediated, or 
co-mediated two family mediations; be of good moral character; and accept and follow the Arkansas Alternative 
Dispute Resolution Commission’s Requirements for the Conduct of Mediation and Mediators.   
 
4 Although the third guideline indicates that being an attorney qualifies one to mediate family cases, status as an 
attorney is not required to perform these mediations.  
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evaluation (See LSC Op. Ltr., 4/14/98, appended hereto as Attachment 2).5  The services 
performed in the AAVMP program do not seem to contemplate representing a client or clients, 
but rather facilitating communication between two parties involved in a lawsuit or potential 
lawsuit.   
 
 Based on the facts that 1) the State of Arkansas’ definition of the “practice of law” does 
not include mediation or alternative dispute resolution services, 2) the materials distributed by 
the AAVMP program do not contemplate mediators engaging in any activities that fall within the 
range of services encompassed in the State of Arkansas’ definition of the “practice of law,” 3) 
none of the three guidelines for mediator skills and qualifications issued by the Arkansas 
Alternative Dispute Resolution Commission requires a mediator to be an attorney, and 4) the 
work performed in the relevant program would not involve the actual representation of clients, it 
is the opinion of the Office of Legal Affairs that participating as a mediator in the AAVMP 
program -- as described in the program’s published materials -- does not involve the “practice of 
law” as defined by the State of Arkansas, and it accordingly does not violate LSC’s prohibition 
on the “outside practice of law.”   
 

Notwithstanding the aforementioned conclusion, however, it would be possible for the 
attorney to participate in the AAVMP program and still engage in the practice of law, thereby 
potentially violating LSC’s prohibition on the “outside practice of law.”  She could do this by 
engaging in the range of services encompassed in the State of Arkansas’ definition of the 
“practice of law” in the course of her mediations (e.g. rendering legal advice within the context 
of mediation services; advising mediation participants on their rights, duties or liabilities under 
the law outside of the scope of information normally provided through the AAVMP program; or 
rendering an opinion on the legal effect of any act, document or law within the context of 
mediation services).  If the attorney wishes to participate as a mediator in the AAVMP program, 
she should be very mindful of not engaging in the practice of law in the context of mediating 
family disputes, and she should also refrain from holding herself out as an attorney in advertising 
her mediation services or otherwise soliciting mediation clients.  It is also important to note that 
our conclusion in this matter is based primarily on Arkansas’ definition of the “practice of law,” 
so if the state’s definition changes or if the state bar issues an opinion concluding that mediation 
constitutes the “practice of law,” this opinion would have to be revisited.   
 
 I hope that this information is helpful.  If you would like to discuss this issue or if you 
have any additional questions, please feel free to contact me directly at (202)336-8871. 
 
      Sincerely, 

 
 
 
Dawn M. Browning 
Assistant General Counsel  
 

                                                 
5 As noted in the opinion cited, the rest of the definition focuses on what is meant by “outside,” i.e. the practice of 
law outside of the attorney’s employment with the recipient. 
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