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Question Presented 

 
Whether a recipient full time staff attorney’s participation in a public demonstration 

while on leave during a normal work day violates 45 CFR § 1612.7(a). 
 
Brief Answer 
 
 If a recipient full time staff attorney has properly taken leave time, then he or she is on 
personal time, and not working hours, and is therefore permitted under 45 C.F.R § 1612.7(a) to 
participate in a public demonstration so long as the attorney does not identify himself or herself 
as acting on behalf of the grantee, does not use recipient resources covered by § 1612.7, and the 
attorney does not engage in activities as part of the demonstration that would constitute legal 
assistance or representation to the to clients of the grantee.  
 
Background 
 
 As we understand it from the information provided to us, a staff attorney at an LSC 
grantee participated in a public demonstration against the opening of a new chain store.  At the 
time of the demonstration, the attorney was involved in the on-going representation of two 
clients who were also opposed to the opening of this store.  While the attorney’s participation 
occurred during the work day, he was on paid vacation leave when at the demonstration.  At the 
protest, he held a sign and was photographed by the Associated Press, who identified him as a 
staff attorney at the grantee.  The attorney did not, however, identify himself or his employer to 
the AP—the AP apparently obtained this information independently. 
 
 As the Legal Services Corporation (“LSC”) regulations prohibit a person from 
participating in public demonstrations during his/her “working hours,” we were asked to clarify 
whether this prohibition applies to a recipient staff attorney who participates in a public 
demonstration while on leave during a normal work day. 
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Analysis 
 

45 C.F.R § 1612.7 provides that: 
 
(a) During working hours, while providing legal assistance or representation to 
the recipient’s clients or while using recipient resources provided by the 
Corporation or by private entities, no person shall: 

 
(1) Participate in any public demonstration, picketing, boycott, or strike, 
except as permitted by law in connection with the employee’s own 
employment situation; 

 
 There is no dispute that the attorney was present at or participated in the public 
demonstration against the chain store.  The remaining issues, therefore, are whether the 
attorney’s participation while on vacation leave occurred “during working hours,” as the 
regulation contemplated, and whether he was providing any legal assistance to his clients in the 
related matter at the demonstration.  The facts provided to us did not include any allegation that 
the attorney was using recipient resources provided by LSC or by private entities. 
 
 45 C.F.R § 1612.7 distinguishes between “working hours” and non-working hours in 
sections (a) and (b).  While subsection (a) prohibits certain activities “during working hours,” 
subsection (b) prohibits recipient employees from participating in certain activities “at any 
time.”1  Subsection (b) specifically emphasizes that it applies “whether during working hours or 
not,” which indicates that the “working hours” clause limits all of subsection (a).2  Thus, it would 
appear that 45 C.F.R. § 1612.7(a) prohibits a person from participating in a public demonstration 
in two situations:  (1) while providing legal assistance or representation to the recipient’s clients 
during working hours, or (2) while using recipient resources during working hours.  However, 
the regulations, preambles, legislative history, and prior opinions do not provide any definition 
on what exactly constitutes “working hours.”  
 

The U.S. Department of Labor’s Wage and Hour regulations provide some useful 
guidance on other uses of this term.  29 C.F.R § 778.223 defines for overtime purposes “hours 
worked” to include “all time during which an employee is required to be on duty,” as well as “all 
time during which an employee is suffered or permitted to work whether or not he is required to 
do so.”3  In addition, 29 C.F.R. § 785.16(a) regarding hours worked states that an employee is 
“off duty” when “an employee is completely relieved from duty and [the period is] long enough 
to enable him to use the time effectively for his own purposes.”4  To be “completely relieved 

                                                 
1 See 45 C.F.R § 1612.7(a), (b); see also 62 Fed. Reg. 19400, 19403 (Apr. 21, 1997). 
2 See 62 Fed. Reg. 19400, 19403 (Apr. 21, 1997). 
3 See 29 C.F.R. § 778.223 (1981). 
4 See 29 C.F.R. § 785.16(a) (1961). 
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from duty,” the employee must “definitely [be] told in advance that he may leave the job and that 
he will not have to commence work until a definitely specified hour has arrived.”5 
 
 As the attorney was on paid vacation leave, it would appear that he or she was “off duty” 
on approved leave and not required to be working.6  In addition, taking vacation leave would 
favor the argument that the attorney’s time off was long enough to allow him to use “the time 
effectively for his own purposes”—that is, to participate in the demonstration. 
 

The preambles and regulatory history further clarify the distinction between work 
activities and personal activities.  The preamble of September 30, 1994, explains that a recipient 
staff attorney’s “own time…means any time outside of normal working hours (e.g. evenings, 
weekends, and leave time) so long as the attorney is not representing or providing legal 
assistance to the recipient’s clients.”7  Consequently, the regulatory history indicates that if the 
attorney was on leave, then he was on his own time and thus did not participate in the 
demonstration during his working hours.  In addition, external opinions and other 
correspondence support this indication that participation in a public demonstration may be 
permitted if done on approved leave.8 

 
The regulatory history also emphasizes that the regulation is not aimed at regulating 

“activities that are personal in nature” and done on the employee’s “own expense.”9 Thus, it 
would be important to make sure that the attorney did not use LSC or covered recipient funds for 
participation at the demonstration (e.g. travel to/from the demonstration, resources used to 
make/obtain the sign).   

 
Furthermore, another aspect in the determination of whether the attorney has violated 45 

C.F.R. § 1612.7(a) is whether the attorney’s clients were also present at the demonstration, and if 
so, whether he interacted with them as their attorney and/or provided any legal assistance to 
them.  If he did either, then a more specific inquiry would be called for to determine whether his 

                                                 
5 See id. 
6 We are assuming that the leave taken was itself proper and there were no indications that leave was 

applied retroactively to cure a potential violation. 
7 See 59 Fed. Reg. 49891, 49892 (Sept. 30, 1994) (Proposed Rule) (emphasis added) (The preamble 

continues to state that “thus, an attorney employed by a recipient should not transport a recipient’s clients to the 
polls on a workday, even if it is in the evening outside of normal working hours, if he or she could be presumed to 
be working for the recipient.  But that same attorney could take leave to do so, or could do so if clearly identifying 
him or herself as a private citizen rather than as a legal services attorney, because the attorney would clearly be 
doing it on his or her own time.”). 

8 See External Opinion to Wayne County NLS (Apr. 16, 1979) (finding that engaging in a “sympathy 
strike” on own time and without the use of LSC resources is permitted); External Opinion to CALS (Feb. 14, 1977) 
(attorney providing legal assistance should not participate in a demonstration, but is permitted to participate if done 
on her own time); External Opinion (June 14, 1976) (participation in “peaceful demonstrations,” which occurred 
during non-working hours and on leave, does not mean “carrying out legal assistance activities”); LSC President 
Letter to LSC of Alabama (June 29, 1990) (finding that participation while on approved leave was permitted). 

9 See 51 Fed. Reg. 27539, 27541 (Aug. 1, 1986) (Final Rule). 
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actions were in fact work-related and less “personal in nature.”  In particular, the regulatory 
history indicates a concern for attorneys to remain objective while representing their clients: 

 
An attorney’s duties to his clients cannot be confined to the working hours of the 
normal business day.  Accordingly, the legal services attorney is deemed to be 
carrying out legal assistance activities under the Act whenever the attorney is 
providing legal advice or representation to an eligible client with whom the 
attorney has established an attorney-client relationship or whenever the attorney 
could reasonably be expected to provide such advice . . . .  It is of the highest 
importance that attorneys retain their ability to render legal advice and 
representation to clients with the detached judgment that is undermined when an 
attorney becomes enmeshed in the very matters about which a client seeks or may 
need to seek legal counsel.  Thus attorneys must avoid all situations in which their 
ability to provide effective advice and representation is compromised.  The 
organization of client’s public demonstrations . . . was of special concern to 
Congress in enacting the Act.10 

  
Therefore, a related question would be whether the attorney’s actions at the demonstration 
implicated the attorney-client relationship.  If, however, the attorney participated in the 
demonstration on approved leave for his or her own purposes, independent of representation of 
grantee clients, and without using grantee resources provided by LSC or private entities, then the 
attorney did not violate 45 C.F.R. § 1612.7(a). 
 
 Lastly, as a general matter the attorney should not identify the grantee with the 
demonstration activities.  If asked, the attorney should make clear that he is participating in his 
personal capacity and disassociate this activity from his employment with the grantee.   
 
 
 
 
 

Victor M. Fortuno 
General Counsel and 
Vice President for Legal Affairs 

 
 

                                                 
10 41 Fed. Reg. 9571. 9571–72 (Mar. 5, 1976) (Proposed Rule) 


