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Re:  Client Eligibility under Part 1611 

 
Dear Inquirer: 
 
 This is an opinion in response to your October 14, 1999, inquiry regarding the receipt of a 
social security benefit and whether the benefit counts as income for the purposes of determining 
eligibility for legal services.  According to the information you presented, the specific Social 
Security benefit is allocated to the Plan for Achieving Self Support (“PASS”).   
 
 The applicable LSC rule for determining eligibility of a client is 45 C.F.R. Part 1611.  
Part 1611 implements §2996f of the LSC Act.1  Pursuant to Part 1611, “income” is the primary 
factor in the determination of eligibility.  Income is defined in §1611.2 as: 
 
 actual current annual total cash receipts before taxes of all persons who are 
 resident members of, and contribute to, the support of a family unit. 
 
“Total cash receipts” are defined in §1611.2 as: 
 
 money wages and salaries before any deduction, but do not include food or rent in  

lieu of wages; income from self-employment after deductions for business or farm 
expenses; regular payments from public assistance; social security; unemployment  
and worker’s compensation; strike benefits from union funds; veterans benefits;  
training stipends; alimony, child support and military family allotments or other  
regular support from an absent family member or someone not living in the household; 
public or private employee pensions, and regular insurance or annuity payments;  
and income from dividends, interest, rents, royalties or from estates and trusts.   
They do not include money withdrawn from a bank, tax refunds, gifts, compensation 
and/or one-time insurance payments for injuries sustained, and non-cash benefits. 

 
Thus, the regulations clearly state that, in the calculation of “income,” social security benefits are 
included in that total.  
 
                                                           
1  42 U.S.C. 2996f(2)(B)(i) (This section of the LSC Act requires LSC to, “establish guidelines to insure that 
eligibility of clients will be determined by recipients on the basis of factors which include – (i) the liquid assets and 
income of the client”). 

  
 

750 First Street, NE 11th Floor 
Washington, DC  20002-4250 
Phone 202.336.8800  Fax 202.336.8959 
www.lsc.gov 



 
Page 2 
 
 
 Please be advised, however, that the decision whether to represent a client rests with a 
program.  LSC cannot compel a program to represent a client.  
 
 I hope I have sufficiently addressed your inquiry.  I encourage you to contact your local 
program to determine your eligibility for legal services.  If I may be of any further assistance, 
please feel free to contact me.  
  

Sincerely, 
 
 
/s/ Kelline A. Carroll 
Attorney 


