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      January 29, 2001 
 
 
 
Larry T. Harley, Esq. 
Executive Director 
Southwest Virginia Legal Aid Society 
227 West Cherry Street 
Marion, Virginia 24354 
 
RE:   Request for an Opinion Regarding Composition of New, Merged Board of 

Directors, EX 2001-1001  
 

 
Dear Mr. Harley: 
 
 I am writing in response to your recent inquiry to John Eidleman regarding the 
composition of your program’s Board of Directors upon the merger of Client 
Centered Legal Services of Southwest Virginia (“CCLSSV”) and the Legal Aid 
Society of New River Valley, Inc. (“LASNRV”) into Southwest Virginia Legal Aid 
Society, Inc. (“SVLAS”).  You indicated that in preparation for the merger, each of 
the three existing programs will appoint attorney members of its current board to the 
new, merged board for a two year period.  At the end of this two year period, the 
board of the merged program will reconstitute itself with attorneys to be appointed by 
the bar associations of the new, merged service area.  All of the attorney board 
members of the three merging programs were appointed to those boards by their 
respective bar associations and qualify as McCollum attorneys on their present 
boards.   
 

Issue Presented
 

Your specific inquiry to John Eidleman is “if an attorney on the New River 
Valley board was appointed to that board by a local bar association, if the NRV board 
appoints that attorney to the new board that we are composing does that appointment 
satisfy the LSC regulations for a McCollum attorney appointment or does it not since 
the attorney was not appointed to the new board by the bar association itself?”  
Restated in more general terms, your inquiry is whether the members of a new 
consolidated board resulting from the merger of three Virginia recipient programs 
need to be re-approved/re-appointed by the appointing bar associations, or if their 
appointments to the boards of the merging entities carry over. 
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Summary 
 

The Office of Legal Affairs of the Legal Services Corporation (“LSC”) has 
previously considered your question in the context of other merging programs. The 
answer to your question is that the appointment of attorney board members from the 
existing programs to the Board of Directors for the new, merged program satisfies the 
LSC requirements for board composition outlined in 45 C.F.R. • 1607.3, provided 
that the attorney board members from the existing programs were originally 
appointed in compliance with • 1607.3 (i.e. by local bar associations), as you have 
indicated is the case at hand.  No statutory provisions or regulations require the 
reappointment of board members by local bar associations in this circumstance.  The 
lack of such a requirement, combined with the fact that rulemaking history supports a 
flexible approach to regulating the process by which program board members are 
appointed, demonstrates that reappointment is unnecessary.  This position is further 
supported by the fact that policy considerations favor minimization of bureaucratic 
obstacles to state planning.  This conclusion is discussed in greater detail below.  

   
Although formal reappointment of board members is unnecessary, informal 

consultation with the appointing bars would be prudent.  In creating a new, 
consolidated board, the merging programs should also be mindful of  the need for 
continued compliance with the requirements of §1607.3 (e.g. at least 60% of the 
merged board should be attorney members; the attorney members of the new board 
should reasonably reflect the diversity of the legal community and the population 
served by the recipient, including race, ethnicity, gender and other similar factors; 
etc.) 
 

Analysis 
 

I. The Statutory and Regulatory Provisions Addressing the Appointment and/or 
Composition of Governing Bodies Do Not Require Reappointment of Members of 
a Merged Board. 
 

Section 1007(c) of The Legal Services Corporation Act governs the formation and 
composition of recipient programs’ governing bodies.  See 42 U.S.C. §2996f(c).  The 
Act requires that “any recipient organized solely for the purpose of providing legal 
assistance to eligible clients is governed by a body at least 60 percent of which 
consists of attorneys who are members of the bar of a State in which the legal 
assistance is to be provided . . . and at least one-third of which consists of persons 
who are, when selected, eligible clients who may also be representatives of 
associations or organizations of eligible clients.”1  This section speaks primarily to 
the composition of governing bodies and provides no instruction on, or requirements 
for, the process of merging multiple boards into one.  It also lacks indirect guidance 
for such a procedure.  
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Part 1607 of the LSC Regulations expounds on the requirements of §1007(c) 
of the Act and is codified at 45 C.F.R. §1607.1 et seq.  Section 1607.3 addresses the 
composition of governing bodies.2  It imposes multiple requirements on recipients 
with respect to the appointment and composition of boards, and provides further 
guidance which is discretionary in nature.3  The mandatory conditions and 
discretionary guidance contained in §1607.3 do not address the procedure for merging 
multiple boards into one, nor do they shed light on the inquiry indirectly.  
Accordingly, this section does not enumerate, or even suggest, procedural 
requirements for such a merger.  

 
 Because the provisions of §1607.3 do not inform the present inquiry, they will 

not be discussed in detail in this opinion letter.  It is important to note, however, that 
the new, consolidated board formed by the merging entities must comply with the 
mandates of this section (e.g. sixty percent of the board must be attorney members; a 
majority of members must be attorneys appointed by a state or local bar association; 
attorney members must reflect the diversity of the legal community and the 
populations served by the recipient; at least one-third of members must be eligible 
clients when appointed, etc.).  Programs should be mindful of maintaining the 
diversity of governing bodies when merging two boards into one.  Committees 
formed to effectuate such mergers should not categorically deselect members with 
certain interests or demographic characteristics from the new, consolidated board. 

 
II. The rulemaking history for Section 1607.3 suggests a flexible approach to 

regulating the process by which board members are appointed, and policy 
considerations favor minimal bureaucratic obstacles to state planning. 

  
Although the LSC Act and Regulations do not illuminate the issue at hand, the 

rulemaking history of §1607.3 is very instructive, in that it consistently expresses a 
functional approach that favors loose guidance rather than strict mandates in the 
formation of governing bodies.  The theme of flexibility dominates the discussion 
both substantively4 and procedurally.  

 
The Preamble to §1607.3 indicates that LSC has adopted a flexible and 

functional approach to regulating the process by which program board members are 
appointed.5  In revising  §1607.3(b) in 1994, LSC chose to draft the rule in a manner 
that fosters collaboration between the program boards and the appointing bars.6  
During the rulemaking process, LSC received comments suggesting that the ability to 
limit board members’ terms should lie exclusively with programs and should be 
addressed through their bylaws.7  “The [LSC Board of Directors] did not incorporate 

 
2 See 45 C.F.R. §1607.3 
3 Id. 
4 For example, substantively, 1607.3(a)’s composition requirements are intended to suggest goals 
rather than impose quotas.  See 59 Fed. Reg. 65251. 
5 See generally, 59 Fed. Reg. 65250-52. 
6 Id. at 65251. 
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the suggested change, because it [felt] that recipients should be allowed to work out 
those differences on a local level with the appointing organizations.”8  Likewise, in 
revising  §1607.3(b)(2), the LSC Board approved a version that permits the recipient 
board itself to appoint up to 10 percent of its board members.9  Furthermore, 
§1607.3(f), which enumerates the methods by which a recipient board member may 
be chosen,10 was amended to preserve the program’s authority over specifics of the 
appointment process.11  “This section now deals only with the method of selection 
and is intended to revise the current rule by deleting language which could be 
incorrectly interpreted to give LSC authority to veto particular methods of selecting 
local board members.”12

 
In addition to specific rules and comments, there are certain themes and 

references which run throughout the preamble for section 1607.3.  One such repeated 
theme is a series of references to subsection (h), which is the provision that allows a 
recipient to recommend board candidates to the appointing organization(s).13  In the 
preamble to §1607.3(a), for example, the rule appears to contemplate consultation 
rather than a strict appointment process.  In discussing the goal of demographic 
diversity on recipient boards, the preamble states “[i]n this regard, §1607.3(h) will 
allow programs to consult with the appointing organizations to insure that the 
appointments are made consistent with LSC guidelines.”14

 
Another example of pervasive flexibility is in frequent references to §1607.6, 

which allows the President of LSC to waive requirements set forth in Part 1607.15  
Both §1607.3(h) and §1607.6 indicate leeway and flexibility in the intent and 
application of Part 1607. 

 
Considered as a whole, the rulemaking history of Part 1607 conveys a strong 

preference for flexibility and leniency between programs and appointing bodies, 
rather than a strict, mechanical procedure through which bar associations dictate the 
composition of recipient boards.  This history, combined with the policy 
consideration favoring minimal bureaucratic obstacles to state planning,16 support the 
conclusion that reappointment of the board members of the merging organizations is 
unnecessary.  

 

 
8 Id. 
9 See 45 C.F.R. §1607.3(b)(2); See also 59 Fed. Reg. 65251 (“For the additional ten percent of the 
board members who must be attorneys, but who are not covered by the McCollum Amendment, the 
final rule now explicitly states what is implicit in the language of the current regulation, i.e., that they 
may be selected by the recipient's governing body, if it so chooses.”). 
10 See 45 C.F.R. §1607.3(f). 
11 See 59 Fed. Reg. 65252 (section analysis for §1607.3(f)). 
12 Id. 
13 See e.g. 59 Fed. Reg. 65251-65252  (section analysis for §§1607.3(a), 1607.3(c), 1607.3(f)). 
14 See 59 Fed. Reg. 65251 (emphasis added). 
15 See 45 C.F.R. §1607.6. 
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III. Informal consultation between the recipients and the bar associations is 

suggested, notwithstanding the lack of requirement for reappointment. 
 

 Although reappointment is unnecessary, informal consultation between the 
recipients and the bar associations would be prudent in this circumstance.  As 
discussed above, the rulemaking history of Part 1607 suggests a spirit of consultation 
and collaboration among these entities.  Communicating with local bar associations 
about planned mergers will likely foster amiable relations which should ease the 
transition of multiple programs into one. 
 

Conclusion 
 
 In closing, the proposed initial board appointment procedure for the merger of 
CCLSSV, LASNRV and SVLAS is acceptable under the board composition 
requirements of 45 C.F.R. • 1607.3.  As stated above, however, we recommend that 
the three merging programs consult, and at the very least communicate, with local bar 
associations throughout the process of the merger. 
 
 I hope that I have adequately responded to your inquiry.  If you have 
questions or need additional assistance, please feel free to contact me at (202)336-
8871. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Dawn M. Browning 
      Assistant General Counsel 
 
 
 
      Victor M. Fortuno 
      General Counsel   
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