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 You have asked the Office of Legal Affairs (OLA) to reconsider 
External Opinion 2001-1011.  We had stated that eligible client members of 
a recipient’s board must meet the LSC financial eligibility requirements at 
the time of appointment.  You would like to have as an eligible client board 
member an individual who is over income for LSC services, but who is 
eligible for services from your program from other funding sources.  Having 
reviewed your thoughtful points and the background of this requirement, 
we feel that EX 2001-1011 is correct.  We understand that the individual 
whom you would like to have on your board is a respected elder with very 
strong qualifications for your board.  LSC does not prohibit you from having 
him on your board or otherwise making use of his wisdom and experience.  
He does not qualify as an eligible client board member though. 
 

The LSC Act requires that each LSC recipient have a governing body 
“at least one-third of which consists of persons who are, when selected, 
eligible clients . . . .”  42 USC §2996f(c).  That requirement is reiterated in 
Part 1607 of the LSC regulations which states that “[a]t least one-third of 
the members of a recipient’s governing body shall be eligible clients when 
appointed.”  45 CFR §1607.3(c).  An eligible client member “means a board 
member who is financially eligible to receive legal assistance under the Act 
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and part 1611 of this chapter at the time of appointment to each term of 
office . . . .”  45 CFR §1607.2(c).  Part 1611 sets out the financial eligibility 
limits for LSC funded legal assistance. 
 
 In your letter you explain the circumstances that lead you to make 
this request and your considered arguments for allowing an over–income 
individual to serve as an eligible client board member.  The LSC Board had 
considered this question when Part 1607 was last revised in 1994.  At that 
time the Board explicitly decided not to permit over–income individuals to 
meet the eligible client board member requirement under Part 1607.  The 
preamble to the rule summarizes that decision. 
 

Some comments suggested that the definition should be 
expanded to include individuals who are eligible for non-LSC-
funded [services] but [who are] not [eligible for] LSC-funded 
services provided by the recipient. . . . Several comments 
argued that it is more important that client representatives be 
effective advocates for clients than that they be financially 
eligible for LSC-funded services. Two comments suggested 
substantially different and more expansive definitions of 
eligibility for client board membership. After consideration of 
these proposals, the Board decided not to expand the definition 
because it wished to insure that the focus of the legal services 
program remains on the indigent population. The Board 
believes that eligible client members are supposed to bring to 
the recipient a perspective of the community's needs, and that 
can best be done by someone who is financially eligible for the 
recipient’s LSC-funded services. 

 
59 FR 65249, 65250 (1994) (Preamble to Final Rule).   
 
 The Board further emphasized this point in describing how each 
eligible client board member must be eligible “at the time of their 
appointment to each term of office.” 
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Thus, a client member who is financially eligible for services 
when first appointed to a recipient's board may not be 
reappointed to a second or subsequent term if, at the time of 
reappointment, the client board member is no longer financially 
eligible for LSC-funded services. 
 

Id. at 65249.  In doing so, the Board recognized that there might be 
eligible client board members who, by virtue of their own financial success, 
would disqualify themselves from re-appointment due to the LSC financial 
eligibility requirements. 
 
 We hope that this requirement does not prevent you from including 
individuals such as this one in guiding your program in some other 
capacity.  Please feel free to contact us if you have any further questions. 

 


