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EXTERNAL OPINION
External Opinion # EX-2006-1008

To: Charles S. Hey-Maestre, Executive Director
Puerto Rico Legal Services
1859 Ave. Ponce de Le6n-Pda 26
Apartado 9134
San Juan, PR 00908-9134

Date: November 2, 2006
Subject: Financial Eligibility of Client Member of Board of Directors

You asked this office for an Opinion on the proper method to establish
eligibility for a “eligible client member” of the Puerto Rico Legal Services (PRLS)
Board of Directors pursuant to the Legal Services Corporation’s (LSC) governing
bodies regulation at 45 CFR Part 1607. Specifically you ask whether PRLS is
required to consider only whether the potential Board member’s annual household
income exceeds 125% of the Federal Poverty Guidelines or whether PRLS is
required to apply the same financial eligibility standards to a potential PRLS Board
member that it would apply to an applicant for LSC-funded legal assistance.

Brief Answer

PRLS must apply the same financial eligibility standards to a potential
PRLS “eligible client member” of the PRLS Board that it would apply to an
applicant for LSC-funded legal assistance.

Background

As we understand the situation from the information you provided to us
there was “a determination made at a recent regional client meeting in Caguas,
Puerto Rico in which a one of the candidates (an incumbent Board member) to
represent the client [sic] of that region on the PRLS Board was declared ineligible
due to excess income” because his annual household income exceeds 125% of the
applicable Federal poverty guideline amount. We also understand that the
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“disqualified candidate has challenged this determination, pointing out that if the
deductions PRLS uses to determine eligibility for client representation were
applied, he would have qualified.” We further understand that the ineligibility
determination was made because PRLS has understood the 45 CFR §1607.2(c) to
require client eligible board member eligibility determinations to be based on
125% of the federal poverty guidelines with no deductions.

Analysis

LSC requires that recipients have “eligible client members” serving on their
governing bodies. 45 CFR § 1607.3(c). “Eligible client member” is defined in the
regulation as someone “who is financially eligible to receive legal assistance under
the [Legal Services Corporation] Act and part 1611 of this chapter . . . .” 45 CFR
§1607.2(c). This section further specifies that “eligibility of client members shall
be determined by the recipient, or, if the recipient so chooses, by the appointing
organization(s) or group(s) in accordance with written policies adopted by the
recipient.” Id.

Under Part 1611, recipients are required to have written financial eligibility
policies not inconsistent with the provisions of Part 1611. A recipient’s financial
eligibility policies must establish annual household income ceilings of not more
than 125% of the Federal Poverty Guidelines. 45 CFR §1611.3(c)(1). However, a
recipient’s policies may also adopt authorized exceptions to its annual income
ceilings consistent with section 1611.5 of the Part 1611. 45 CFR §1611.3(c)(2). If
a recipient adopts some or all of the permitted exceptions as part of its policies, the
recipient may then determine an applicant whose income exceeds the recipient’s
applicable annual income ceiling to be financially eligible if one or more of the
exceptions apply to the applicant. 45 CFR §1611.5(a).

Taken together, if a prospective “eligible client member” of a recipient’s
Board would meet the recipient’s financial eligibility criteria for LSC-funded legal
assistance under Part 1611, that person would meet the criteria of “eligible client
member” under Part 1607. There is no basis upon which to make a distinction in
determinations of financial eligibility between applicants for legal assistance and
“eligible client” governing body members. Nor is there any basis upon which to
conclude that financial eligibility determinations for prospective Board members
must be limited to a review as to whether the prospective Board member’s annual
household income is less than or greater to the 125% of the applicable Federal
Poverty Guidelines amount. Rather, as noted in a previous opinion from this
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Office, a financial eligibility determination for a prospective Board member “must
be fact specific and identical to the type of determination conducted for any
individual seeking legal assistance from [the recipient].” Opinion of March 22,
1990 from J. Kelly Martin, Staff Attorney, Office of the General Counsel, LSC, to

Mark Moreau, Executive Director, New Orleans Legal Assistance Corporation.

Accordingly, PRLS must apply its financial eligibility standards to the
prospective Board member as it would apply them to him were he applying for
legal assistance from PRLS. PRLS may not ignore applicable authorized
exceptions PRLS has adopted as part of its eligibility policies in making this
financial eligibility determination.

Very truly yours,

;\,

Victor M. Fortuno

General Counsel
Office of Legal Affairs
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